Voordelig je hypotheekrente berekenen om je maandelijkse lasten te naar beneden te krijgen

hypotheek
De hypotheekkrediet is hoogstens 104% van de marktwaarde (ook wel vrije verkoopwaarde genoemd), mogelijk vermeerderd met de overdrachtsbelasting van 6%. Hierdoor kan er dus maximaal 110% worden gefinancierd bij bestaande bouw. Bij nieuwbouw is er geen overdrachtsbelasting dus dan komen we uit op 104%.

Bij een verbouwing moet de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) na vertimmering worden vastgesteld en dan geldt ook de 104% welke eventueel weer te vermeerderen is met de overdrachtsbelasting.

De hypotheeklening is iedere keer afhankelijk van het loon. De opties die handelsbanken tot nu toe hadden om af te wijken van de inkomensnorm worden beperkt.

De hoogte van rente blijft van belang om de maximale lening te ramen. Hoe groter de rente is hoe geringer er geleend kan worden. Bij een rentevastperiode van minder dan 10 jaar wordt er gerekend met de vastgestelde toetsrente, welke voor het tweede kwartaal 2011 op 5,8% staat. Kiest u ervoor om de hypotheek 10 jaar of langer vast te zetten dan wordt er met de werkelijke rente getoetst welke u gaat betalen. De gekozen rentevastperiode heeft dus invloed op de hoogst mogelijke hypotheek. Tevens wordt er in de calculatie van wat je maximaal mag lenen uitgegaan dat je alles afbetaald, ook als je kiest voor een deel aflossingsvrij.

De maximale aflossingsvrije hypotheek mag maximaal de helft van de waarde van de woning zijn. De rest dient beetje bij beetje of na 30 jaar ineens worden afgelost. Wordt er gekozen voor een aflossing plots na 30 jaar, met b.v. een bankspaarhypotheek of kapitaalverzekering, dan dient dit te worden verpand aan de bank. Let er hierbij wel op hoelang u nog renteaftrek heeft of wanneer u met pensioen gaat, het kan verstandig zijn om de termijn van 30 jaar te verkorten.

Bij iedere nieuwe hypotheek, bij gelijke of bij een andere bank, wordt voor de hoogte van de verplichte aflossing en opbouw van vermogen rekening gehouden met de eerdere hypotheek.

De belasting aftrek van hypotheekrente blijft voorlopig onveranderd. De rente voor leningen die gebruikt zijn voor de eigen woning blijven gewoon aftrekbaar. De overwaarde van uw oude huis (eigenwoningreserve) dien je (bereken direct) dan wel te gebruiken voor uw nieuwe woning.
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Voordelig je hypotheekrente berekenen om je maandelijkse lasten te naar beneden te krijgen”

Leave a Reply

Gravatar